بلاگ, صنایع دستی چوبی

آشنایی با آثار و صنایع دستی چوبی

صنایع دستی چوبی - هنر دیبا

    ساخت و تزیین چوب با استفاده از ابزار و شیوه‌های گوناگون برای تولید اشیای مسطح و حجمی تزیینی و کاربردی را «هنر درودگری» می‌گویند.

    تزیین آثار هنری چوبی در بیشتر موارد پس از ساخت بدنه انجام می‌شود. بدین ترتیب که بدنه‌ی اصلی شی را با انواع روش‌های تجاری و درودگری می‌سازند. سپس کار تزبین را به  شیوه‌های مختلف بر سطح آنها اجرا می‌کنند و یا به شکل لایه‌ی  آماده شده می‌چسبانند. همچنین در برخی از آثار هنری چوبی، ساخت و تزبین به صورت همزمان انجام می شود. با این توضیح بسیاری از آثار چوبی که تنها با روش‌های تجاری تولید می‌شوند و بدون تزیین هستند در زمره آثار هنری چوبی قرار نمی‌گیرند، زیرا جنبه‌ی کاربردی بیشتری دارند.

 انواع :

    ساخت و تزبین چوب را به روش‌های تراش ، برش؛ برش و بست و یا ترکیبی انجام می‌دهند. به تناسب بهره‌گیری از روش‌های ذکر شده، هنر درودگری سنتی به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که عبارتند از : خراطی، منبت‌کاری، مشبک کاری، گره چینی، معرق کاری، نازک کاری، خاتم کاری، معرق منبت، معرق خاتم و احجام چوبی.

جدول صنایع دستی چوبی - هنر دیبا

هدف و کاربرد:

    چون به دلیل فراوانی، قابلیت حمل، ساخت و تزیین آسان، رنگ و بافت طبیعی و متنوع آن ماده‌ی بسیار مناسبی برای تولید آثار هنری به شمار می‌رود. آثار هنری چوبی در دوره‌های مختلف، به شکل گسترده‌ای در زندگی انسان‌ها مورد استفاده قرار گرفته است. انواع در و پنجره‌ها، ستون و نرده، صندوق، منبر، قاب عکس، رحل، صندلی، جدا کننده‌ی فضاها (پاراوان)، وسایل و ظروف آشپزخانه و … که با انواع نقش و نگارها تزبین شده‌اند از جمله این آثار هستند .

در ادامه مطالعه کنید  طبقه بندی صنایع دستی
پنجره صنایع دستی چوبی - هنر دیبا
میز خاتم صنایع دستی چوبی - هنر دیبا
کاربرد آثار هنری چوبی - صنایع دستی چوبی - هنر دیبا

شکل ظاهری:

      آثار هنری چوبی با توجه به نوع کاربرد به صورت مسطح و حجمی با استفاده از طرح‌ها و نقش‌های سنتی ساخته و تزیین می‌شود. بهره‌گیری از رنگ،  رگه‌ها و بافت طبیعی چوب از ویژگی‌هایی است که در ساخت این آثار مورد توجه هنرمند قرار می‌گیرد. هم چنین از گل میخ‌ها و یراق آلات فلزی به عنوان آرایه در هنرهای چوبی استفاده می‌شود .

شکل ظاهری آثار هنری چوبی - صنایع دستی چوبی - هنر دیبا

فناوری (روش تولید)

ابزار و وسایل:

     به طور کلی برای شکل‌دهی و نقش‌اندازی آثار هنری چوبی از ابزارهای مختلفی استفاده می‌شود که عبارتند از :

ابزارهای برشی (انواع اره‌های دستی و ماشینی و وسایل سوراخ کاری ، ابزارهای تراش و پرداخت (انواع رنده ، چوب ساب ، مغار و اسكنه و سنباده). ابزارهای رنگ و تکميل (انواع ليسه ، پیستوله، قلم مو و کاردک) ابزارهای بست و نگهدارنده و اتصال (انواع گیره ، چکش، میخ کش و نخ) و ابزار و وسایل ایمنی (دستکش، کلاه، عینک و ماسک)

انواع سوهان - صنایع دستی چوبی - هنر دیبا
انواع گیره- صنایع دستی چوبی - هنر دیبا

مواد و مصالح:

     انواع چوب  که متداول‌ترین آنها چوب درخت گردو ، توت، راش، شمشاد ، نارنج و عناب است، چسب‌چوب، بست حیوانی (چسب)، میخ، کاغذ، روغن جلا و استخوان، صدف، عاج، شیشه‌های رنگی، پودر رنگ‌های تیره ، پولیستر، لاك و الكل، مفتول‌های برنجی و مسی از دیگر مواد و مصالح این رشته‌ی هنری به شمار می‌روند .

انواع چوب - صنایع دستی چوبی - هنر دیبا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *