آیا قرصهای ضد جوش کارساز هستند؟
قرصهای ضد جوش ممکن است برای برخی افراد کارساز باشند ولی برای دیگران نه. این بستگی به نوع و شدت جوش، علت آن، واکنش فرد به دارو و عوارض جانبی آن دارد.
قرصهای ضد جوش معمولاً شامل ترکیباتی مانند آنتیبیوتیکها، رتینوئیدها، هورمونها، گوگرد، نیاسینامید، سالیسیلیک اسید و خاک رس هستند.
هر کدام از این ترکیبات روش مخصوص خود را برای مقابله با جوش دارند. برای مثال:
آنتیبیوتیکها با کشتن باکتریهای مسبب جوش و کاهش التهاب پوست کمک میکنند.
رتینوئیدها با تحریک تجدید سلولهای پوست و کاهش تولید چربی پوست جلوی انسداد منافذ پوست را میگیرند.
هورمونها با تنظیم سطح هورمونهای آندروژن که باعث افزایش چربی پوست میشوند، جلوی بروز جوش را میگیرند.
گوگرد با خشک کردن جوش و لایه برداری از سلولهای مرده پوست، پاکسازی منافذ پوست را انجام میدهد.
نیاسینامید با کاهش التهاب، تولید چربی و قرمزی پوست، بهبود ظاهر پوست مبتلا به جوش میدهد.
سالیسیلیک اسید با لایه برداری از سلولهای مرده پوست و حل کردن چربی در منافذ پوست، جلوگیری از انسداد و التهاب آنها را فراهم میکند.
خاک رس با جذب چربی و زائل کردن سموم از پوست، به تصفیه و تمیز کردن پوست کمک میکند.
البته قبل از استفاده از هر نوع قرص ضد جوش باید با پزشک مشورت کرده و علائم، علت و شدت جوش خود را بررسی کنید. همچنین باید به عوارض جانبی احتمالی دارو توجه داشته باشید.
چه مدت باید قرص ضد جوش را مصرف کنم؟
مدت مصرف قرص ضد جوش بستگی به نوع دارو، شدت جوش و واکنش فرد به درمان دارد. بعضی از قرصهای ضد جوش ممکن است در چند هفته اثر کنند و بعضی دیگر نیاز به چند ماه مصرف داشته باشند.
به طور کلی، پزشک معمولاً مقدار و زمان مصرف قرص را با توجه به وضعیت پوست و سلامت فرد تعیین میکند. برای مثال:
قرصهای آنتیبیوتیک برای جوش صورت معمولاً با دوز بالا شروع میشوند و به تدریج با بهبود جوش کاهش مییابند. حدود ۶ هفته طول میکشد تا نتایج درمان را ببینید. بسته به پاسخ به درمان، یک دوره مصرف آنتیبیوتیک خوراکی ممکن است ۴ تا ۶ ماه طول بکشد.
قرصهای ضدبارداری برای جوش صورت حداکثر تاثیر خود را در عرض ۳ تا ۴ ماه از شروع درمان نشان میدهند. این قرصها را باید همزمان با قاعدگی خود شروع کنید و هر روز در یک ساعت ثابت مصرف کنید.
قرص راکوتان برای جوش صورت یک داروی قوی است که فقط در موارد جوش شدید و مقاوم تجویز میشود. این دارو را باید با غذا مصرف کنید و حدود ۴ تا ۵ ماه از آن استفاده کنید. این دارو عوارض جانبی شدید و خطرناکی دارد و نباید توسط زنان باردار یا قصد باردار شدن دارند استفاده شود.
قرص زینک (روی) برای جوش صورت یک عنصر ضروری برای سلامت پوست است که با کمک به ساماندهی سیستم ایمنی، التهاب پوست را کاهش میدهد. این قرص را باید همزمان با غذای حاوی پروتئین مصرف کنید و حدود ۳ تا ۴ هفته صبر کنید تا نتایج را ببینید.
قرص تاوانکس (لووفلوکساسین) برای جوش صورت یک آنتیبیوتیک جدید است که در درمان جوش های عفونی و التهابات پیرامیدال (جوش های درحال خروج) کاربرد دارد.
آیا این قرصها عوارض جانبی دارند؟
این قرصها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند که باید در نظر گرفته شوند. برخی از عوارض جانبی رایج قرصهای ضد جوش عبارتند از:
خشکی و تحریک پوست، چشمها، بینی و لبها
حساسیت به نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش
کاهش بینایی شب
سردرد، درد مفاصل و عضلات
افزایش وزن، حساس شدن سینهها، حالت تهوع و لکهبینی
کاهش اشتها، استفراغ، اسهال و درد معده
اختلالات قلبی-عروقی، سرطان سینه و سرطان دهانه رحم
آسیب به کبد، کلیه، لثه و استخوان
این عوارض جانبی ممکن است با تغییر دوز یا قطع دارو کمتر یا بیشتر شوند.
برای جلوگیری از عوارض جانبی، باید قبل و حین مصرف قرص ضد جوش با پزشک خود مشورت کنید و نکات زیر را رعایت کنید:
قرصها را با غذا یا شیر مصرف کنید تا علائم گوارشی را کمتر کنید.
از مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر خودداری کنید زیرا ممکن است با دارو تداخل داشته باشند.
از مصرف مکملهای آهن، کلسیم، آنتیاسیدها و ملینها همزمان با قرص ضد جوش خودداری کنید زیرا ممکن است جذب دارو را کمتر کنند.
از قرصهای ضدبارداری خوراکی به عنوان روش پیشگیری از بارداری استفاده نکنید زیرا ممکن است با قرص ضد جوش تداخل داشته باشند. به جای آن از روشهای دیگر مانند کاندوم یا پروژسترون استفاده کنید.
از قرص ضد جوش در بارداری یا قصد باردار شدن خودداری کنید زیرا ممکن است به جنین آسیب بزنند. همچنین در حین مصرف قرص ضد جوش نباید شیرده باشید.
از قرص ضد جوش در صورت داشتن بیماریهای قلبی، کبدی، کلیوی، چشمی یا لثهای استفاده نکنید .
چه جایگزینهایی برای قرص ضد جوش وجود دارد؟
بسته به نوع و شدت جوش صورت شما، ممکن است جایگزینهای مختلفی برای قرص ضد جوش وجود داشته باشد. برخی از جایگزینهای رایج عبارتند از:
آنتیبیوتیکهای خوراکی: این داروها با کاهش یا کشتن باکتریهای مسئول آکنه و کمک به درمان التهاب پوست، جوش صورت را کنترل میکنند. معمولا از دسته تتراسایکلینها مانند داکسی سایکلین، مینو سایکلین و تتراسایکلین یا از دسته ماکرولیدها مانند اریترومایسین استفاده میشود. این داروها باید با نظارت پزشک و به مدت محدود مصرف شوند.
قرص ضدبارداری: این داروها با تنظیم هورمونهای زنانه و کاهش ترشح چربی، جوش صورت را کاهش میدهند. این داروها برای زنانی که آکنه آنها در زمان قاعدگی بدتر میشود، مناسب هستند. این داروها نباید با بعضی از قرصهای ضد جوش تداخل دارویی داشته باشند.
اسپیرونولاکتون: این دارو یک دیورتیک یا ادرارآور است که همچنین با کاهش هورمونهای مردانه، جوش صورت را درمان میکند. این دارو برای زنان بالغ که آکنه هورمونال یا خودپسندانه دارند، مناسب است. این دارو نباید با قرص ضدبارداری خوراکی تجویز شود.
قرص راکوتان: این دارو یک رتینوئید خوراکی است که با کاهش تولید چربی و جلوگیری از گرفتگی منافذ پوست، جوش صورت را درمان میکند. این دارو برای درمان آکنه شدید یا مقاوم استفاده میشود. این دارو عوارض جانبی شدید و خطرناک دارد و نباید در بارداری یا قصد باردار شدن مصرف شود.
قرص زینک: این دارو یک فلز است که خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد و به بهبود جوش صورت کمک میکند.
قرص زینک یک مکمل غذایی است که حاوی عنصر روی و برخی از ویتامینها از قبیل گروه ب و ث میباشد. روی یک ماده معدنی است که در بسیاری از فعالیتهای بدن نقش دارد، از جمله تقویت سیستم ایمنی، ترمیم زخم، رشد و تکامل، سلامت پوست و مو، باروری و یادگیری. قرص زینک ممکن است برای درمان یا پیشگیری از کمبود روی، کاهش علائم سرماخوردگی، بهبود جوش صورت و کاهش ریزش مو مفید باشد.
برای مصرف قرص زینک باید به نکات زیر توجه کنید:
قرص زینک را با غذا یا شیر مصرف کنید تا علائم گوارشی را کمتر کنید.
قرص زینک را با فاصله حداقل دو ساعت از مکملهای آهن، کلسیم، آنتیاسیدها و ملینها مصرف کنید زیرا ممکن است جذب روی را کمتر کنند.
قرص زینک را با فاصله حداقل چهار ساعت از داروهای خوراکی مانند پنسولین، تتراسایکلین، سولفامتوکسازول و هیدروکسی کلروئین مصرف کنید زیرا ممکن است با روی تداخل دارویی داشته باشند.
قرص زینک را با فاصله حداقل شش ساعت از داروهای خوراکی مانند سینولار، لانسوپرازول و لوراتادین مصرف کنید زیرا ممکن است با روی تداخل دارویی داشته باشند.
قرص زینک را با فاصله حداقل هشت ساعت از داروهای خوراکی مانند لودین، لوراسپام و لوراتادین مصرف کنید .